2012. február 3., péntek

Kirándulás



Örömmel mondhatom el , hogy újból élményekkel gazdagodtam .
Hosszú hétvégi kirándulás Szlovákiában 


Nyitra ( Nitra )
Ősi település , már a római korban ismert volt . A Nyitra folyó félkörívben öleli körül a 60 m magas Várhegyet , amelyen a kis alapterületű , de jelentős vár áll.



Zólyom ( Zvolen )
Itt megálltunk egy erdészeti kiállítást megnézni és egy kicsit sétálni a főtéren , leghidegebb napot választottuk a kirándulásra. Az autó fűtése is felmondta a szolgálatot 

Megtaláltuk a gyereksarkot a kiállítás megnézése után mi is készítettünk szút 

Sajógömör ( Gemer )
A templom ellőt áll az urakat megkapáltató Mátyás király szobra és Én 





Krasznahorkaváralja ( Krásnahorské Podhradie )

Örülök , hogy sikerült eljutnom ide is és láthattam a várat a tragédia előtt 



Jászó ( Jasov )
A premontrei kolostor a 12. században Könyves Kálmán király alapította , de csak a 13. század közepén készült el . A középkorban országos jelentőségű hiteleshely volt . Mai formáját a 18. századi újjáépítéskor nyerte el . Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt temploma 1970-ben leéget , különösen a freskók rongálódtak meg , de helyreállították . A monostor könyvtára 1802-ben épült.
Bartal Károly Tamás premontrei apát
Ez a látogatás nem történhetett volna meg Török András , Csémi Szilárd nélkül ők ismerték Bartal Károly Tamás főcserkészt. A fogadtatás nem volt hétköznapi , megérkezésünk után az első út a konyhába vezettet még nem ettünk nem mehetünk sehova,  apátúrnak különös humora van ami nagyon megtetszet. Ezt a rövid időt amit ott töltöttünk mai napig is mindég emlegetjük és szerintem még élek nem felejtem el .
                                                                                    Szétnézhettünk a szószéken 

A legnagyobb terembe megtekintettük az úgynevezett mozgó mennyezetet . Ha ugyanis a teremben menet közben fölnézünk , úgy tűnik , mintha az oszlopok a mennyezeten mozognának. Ha pontosan a terem közepén állunk , az oszlopok kiegyenesednek és azt a benyomást keltik , mintha a mennyezet magasabb lenne , mint a valóságban . 




Szepsi ( Moldava nad Budvou )

20 éves a Szepsi cserkészcsapat 
Az ünnepség  
A Szepsi cserkészcsapattal 
Én mint cserkész :)
            A római katolikus templomba ökumenikus istentiszteleten











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése